Cu o moarte suntem cu totii datori, inca de cand ne nastem. Stim ca este inevitabila si ca in final cu totii ajungem acolo, insa ne-am dori ca acest moment sa fie cat mai indepartat. Poate ca nu degeaba uram la multi ani sarbatoritilor.

Cand vine acel moment nefast, al mortii, cand se intampla momentul de maxima tristete, sunt multe aspecte ce trebuie puse la punct, printre care si detaliile legate de inmormantare. Despre locul de veci si cateva superstitii si traditii legate de acesta detaliem in randurile ce urmeaza.

In loc cu verdeata

Se spune ca locul de veci ales trebuie sa fie in loc cu verdeata. Ei bine totul este mai degraba corelat cu o superstitie. In cultul crestin ortodox se spune despre rai ca fiind loc cu verdeata, dar semnificatia merge si mai departe de atat. Preotul rosteste in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea. Asadar unii o iau ca atare si cred ca locul de veci trebuie sa fie in loc cu verdeata. De asemenea, se obisnuieste ca pe mormant sa fie plantate flori sau plante ornamentale. Nu este insa o regula stricta aici.

Locul de veci alaturi de sot/sotie. Exista o regula nescrisa ce spune ca odata uniti in fata lui Dumnezeu, cei doi soti nu se vor mai desparti, nici macar divortul nu poate desparti oamenii, adica legamantul acesta este pe viata si transcede ce este pamantesc. Asadar de preferat sa existe loc  de veci comun cu sotul sau sotia si nu separat. Fie ca este clasica varianta sau o cripta, ar trebui sa fie loc pentru amandoi.

Ce se intampla cu cei divortati? Sau recasatoriti? In cultul crestin, daca unul dintre soti moare si cel care ramane se recasatoreste, va fi inmormantat, la vremea lui, tot langa primul sot sau prima sa sotie.

Locul de veci impodobit cu coroane funerare

Coroanele funerare ce au fost aduse defunctului la priveghere se vor aseza pe mormant. Daca pe pamant sunt plantate flori sau daca vorbim de cripta, capac din ciment pentru groapa, atunci coroanele cu flori vor fi asezate nu pe mormant, ci langa cruce. Nu exista o data limita pana cand acestea sa fie pastrate, doar cele din flori naturale daca se degradeaza mai repede vor fi indepartate.

De asemenea, crucea de lemn este pastrata cel putin un an de zile, dupa care poate fi montata una din piatra, marmura etc.

Locul de veci este cel ales pentru a ramane amintire unde odihneste trupul celui care a fost, la un moment dat, persoana draga voua. Asadar alegerea va fi una de responsabilitate morala. Despre ornamente si accesorii funerare veti gasi detalii si in pagina noastra oficiala.

Categorii: Servicii funerare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *