Un eveniment funerar este negresit sub semnul durerii pentru familia indoliata, insa si sub semnul presiunii financiare, dat fiind ca sunt atat de multe cheltuieli. Mai mult decat ceea ce un defunct are nevoie pentru a fi pregatit, sunt traditii, obiceiuri, unele crestine, unele pagane, ce se respecta si care aduna pe lista de cheltuieli ceva mai multe necesitati decat erau prevazute initial.

Exista taxa de inmormantare?

Este o intreaga  dezbatere pe acest subiect. Desi este firesc ca orice serviciu, deci si cel funerar inclusiv, sa fie taxat, cand vine vorba de o asa zisa taxa de inmormantare trebuie spus ca nu exista. Singurul aspect valabil ramane cel de ajutor financiar, de donatie oferita catre biserica, pentru care trebuie sa primiti chitanta.

Exista o hotarare de Sinod (nr. 13.842/22 dec. 2014) ce explica clar cum sta situatia aceasta.

Alte costuri ale unei inmormantari

In functie de statut, al familiei si al defunctului, in functie de posibilitati si de traditiile locului, aspectul financiar din aceasta poveste poate fi unul diferit.

Groparii – traditional vorbind nepotii unui defunct sau alte tipuri de rude sunt rugate sa sape groapa. In realitate, este greu de gasit astfel de voluntari. Directia de Dezvoltare Servicii Publice are angajati gropari, salariati ai statului, acestia presteaza servicii in orasul de care apartineti, daca inmormantarea va avea loc pe raza acestuia. In zonele rurale insa alta este legea banului.

Clopotarii – traditia crestina spune ca dupa moartea unei  persoane din comunitate se trag clopotele 3 zile la rand, persoana responsabila cu aceasta misiune fiind platita desigur. La unele biserici pot exista insa si functii automate pentru a porni clopotele. Chiar si asa, totul se plateste.

Pregatirea defunctului – nu mai sunt vremurile vechi in care oameni ai satului se adunau si ajutau familia cu pregatirea defunctului. Astfel, tot ce tine de pregatirea acestuia, de preluare, cosmetizare, imbalsamare, imbracare si punere in sicriu raman in sarcina agentilor de la pompe funebre.

Nu este o taxa, serviciile sunt platite per pachet daca alegeti ceva cumulat sau individual. Din ratiuni practice va fi mai usor sa colaborati cu noi pentru ca inca din primele minute va putem ajuta cu servicii necesare: constatare de deces, ajutor privind obtinerea avizelor si actelor necesare pentru inhumare, pregatore defunct cu toate cele necesare, inclusiv articole si accesorii funerare. Aici detalii.

Pomana – chiar daca este pandemie, sunt nelipsite pachetele cu alimente oferite celor prezenti la inmormantare. In plus, 24 de vami si asa zisul pod al defunctului ce marcheaza trecerea spre cealalta lume inseamna alta pomana, de regula fiind vorba de colaci si prosop. Va punem la dispozitie si astfel de accesorii funerare. Detalii aici.

Nu exista taxa de inmormantare, dar exista cheltuieli la tot pasul.

 

 

Categorii: Informatii utile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *