Vestea mortii nu ar trebui sa ne surprinda intr-o oarecare masura, pentru ca asa cum se spune in traditia populara, omul trage sa moara si sunt momente ce anunta ce va urma. Sunt insa si situatii cand decesul unei persoane este un eveniment inopinat. Veti simti ca cerul va cade peste umeri, ca sunteti atat de impovarati, ca sunteti muti de durere si ca nu  mai aveti lacrimi sa va plangeti durerea.

Din nevoie pana la urma, incepeti sa organizati priveghiul si inmormantarea, care dupa caz, vor sta sub semnul serviciilor funerare clasice, traditionale sau moderne. Acestea depind de asemenea de cultul religios din care faceti parte sau de traditiile locului.

Consiliere pre deces

Sunt situatii cand familia se pregateste de ce este mai rau si prefera sa puna la punct cateva detalii inainte de clipa mortii. Totusi, acest lucru ar putea fi chiar mai greu decat va inchipuiti. Va recomandam sa nu chemati un agent de pompe funebre inainte de a fi cazul, sa va consultati doar cu privire la preturi si sa nu preferati sa cumparati efectiv cele necesare – sicriu, cruce etc.

Sfaturi practice – ce aveti concret de facut

In traditia populara se spune ca persoana trebuie pazita, sa moara cu lumanare aprinsa. Imediat dupa ce moartea fura sufletul batranii spun ca sufletul rataceste si ca trebuie deschisa usa pentru ca acesta sa iasa mai usor.

Concret, acum este momentul sa chemati ajutor, firma de pompe funebre. Ne puteti solicita imediat, fara sa va mai deplasati la medic dupa o constatare. Actul de constatare de deces il putem oferi tot noi, prin colaborare cu medic, act eliberat imediat.

Urmeaza si primele achizitii:

  • Alegeti ce tip de serviciu funerar doriti – toaletare, imbalsamare, de preferat si doar cu exceptii este omis acest pas, punere in sicriu, transport in sicriu la locul ales.
  • Alegeti sicriul si crucea, alaturi de toate acele accesorii funerare necesare in completarea sicriului, orarul, lenjeria, doliu, lumanari etc.
  • Alegeti, dupa caz, restul serviciilor funerare ca parte din pachetul de servicii.

Daca defunctul a fost pensionar, dupa cum am mai mentionat si cu alte ocazii pe blog sau pe site, puteti opta pentru servicii achitate pe baza de talon de pensie, eventual cu o completare financiara.

Organizare

Trebuie sa anuntati familia, pe cei mai apropiati membri. Exista o vorba ce spune ca vestile rele circula mai repede. De obicei, un anunt de acest gen este raspandit rapid prin orice mijloc de comunicare si nu suporta amanare, dar familia indoliata nu va fi nevoita sa sune pe toata lumea.

Anuntati preotul paroh de are apartineti in comunitate. Se vor bate clopotele timp de 3 zile, se stabileste ziua de inmormantare si orele la care va participa pentru citirea slujbelor – stalpii.

Cu agentia noastra veti tine legatura pentru a stabili:

  • Unde si cand va fi transportat sicriul depus, unde va sta timp de 3 zile pentru priveghere. Dupa caz, poate sau poate sa nu fie inclus serviciul de manipulare.
  • Transportul pentru ziua inmormantarii, traseul ales.
  • Transportul pentru familie, daca este cazul.
  • Actele obtinute pentru inhumare.
  • Manipularea sicriului in ziua inmormantarii, de la casa mortuara la capela, daca este cazul si ulterior pana la cimitir.
  • Daca doriti si alte achizitii, cum ar fi coroanele de flori.

Desigur ca aparte de acestea puteti cere consiliere, tinand cont de experienta noastra in domeniu. Puteti cere si sfaturi daca inca aveti dubii despre ce sa alegeti, intre inhumare si incinerare, cereti detalii comparative.

Cat despre durerea in sine, fiecare se manifesta in alt mod. Este demn de respectat intimitatea fiecaruia si de a consola decent pe cei care trec prin astfel de situatii. In orice caz insa, nu exista un ghid de respectat, reguli despre cum sa isi traiasca durerea sau sa o manifeste.

Categorii: Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *