In cultura si traditia romanilor, la inmormantare sunt folosite anumite accesorii, produse si bunuri fara de care se spune ca sufletul defunctului nu poate trece vamile vazduhului, ajungand la judecata de apoi si in imparatia cerurilor. Ce rol au acestea, care sunt acestea si de ce sunt incluse in lista de necesar pentru ziua inmormantarii?

Prosoapele si lumanarile

De obicei sunt luate impreuna, pentru ca stim ca in dogmele ortodoxismului la slujba de inmormantare preotul si dascalul tin in mana pe parcursul slujbei o lumanare aprinsa infasurata intr-un prosop. Acestea simbolizeaza calea spre vesnicie a defunctului. Lumanarea este simbol al ghidului in cealalta lume, ca intunericul mortii sa fie risipit si celui adormit sa i se arata calea cea buna.

De asemenea, mai ales in zone rurale se mai pastreaza si in zilele noastre traditia de a inmana celor care participa la slujba de inmormantare, dar cu exceptie membrilor de familie, batiste cu lumanari. Semnificatia lor este aceeasi ca si in cazul prosoapelor, facandu-se distinctia de rang intre preot, om cu har, slujitor al lui Dumnezeu si oamenii de rand.

Coliva

Preparata din boabe de grau fierte, cu zahar sau alti indulcitori, coliva este un desert specific funerar. Poarta de regula semnul sfintei cruci, decorativ. Aceasta simbolizeaza trupul persoanei decedate, pentru ca asemenea spicului de grau iesit din pamant, rodeste si se intoarce in pamant – simbol al ciclului de viata.

Vinul

Un alt aliment neaparat necesar la biserica in ziua inmormantarii, la slujba specifica, este vinul. Despre acesta se stie ca se spune ca este sangele lui Dumnezeu, simbol al impartasaniei de asemenea. Unele voci sustin ca vinul folosit in acest context aminteste de fapt despre produsele aromate pe care femeile le-au folosit dupa ce Hristos a fost dat jos de pe cruce, la imbalsamarea trupului.

Oricum ar fi, vinul rosu este nelipsit din cadrul funerar.

Colacii

Forma rotunda a colacilor aminteste despre viata vesnica, caci moartea nu este sfarsitul. Colacii sunt necesari la orice pomenire a mortilor, nu doar la slujba de inmormantare. Se obisnuieste a oferi celor prezenti si pomana, iar aici colacul nu are cum sa lipseasca, indiferent daca sunt si pachete cu alimente oferite sau masa de pomenire organizata.

 

In functie de pachetul de servicii funerare ales unele din aceste produse, accesorii pot fi incluse, pentru a nu va preocupa individual pentru ele. Pentru detalii si consultanta va asteptam in cadrul paginii noastre, funerarenonstop-bucuresti.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *